Ai, een papercut! Wat nu?

Er wordt al eens lacherig gezegd dat er weinig zaken pijnlijker zijn dan een ‘papercut’. Je neemt een stapel papieren vast en je voelt een pijnscheut door je vingers gaan. Op het eerste zicht lijkt het een kleine, onschuldige wond. Toch kan zo’n snijwond soms erg moeilijk genezen.

Papieren zaag

Als je met een microscoop naar de rand van een blad papier zou kijken, zie je dat deze niet glad is maar eerder gekarteld. Het is bijna niet te geloven maar je kan het vergelijken met een kleine zaag. Het papier snijdt door je huid, waardoor zenuwen kunnen worden geraakt. Dit verklaart waarom een papiersnee vaak zo pijnlijk is.

Moeilijk te genezen

Een papercut is in vele gevallen niet diep genoeg om bloedvaten te beschadigen, waardoor er geen bloed in de wond komt en vervolgens stolt. Zenuwuiteinden blijven dus blootgesteld en gevoelig. En omdat je veel met je handen bezig bent, haal je de wond telkens opnieuw open, wat de genezing vertraagt. Alsof dat niet erg genoeg is, kan papier kleine hoeveelheden chemische stoffen bevatten, waardoor de wond nog sneller gaat irriteren. Dit alles maakt dat zonder de juiste verzorging je lange tijd verveeld kan zitten met deze kleine snijwond.

Juiste verzorging

Gelukkig is een snijwond eenvoudig te behandelen. Belangrijk is dat je de wond eerst reinigt onder stromend water of met een specifiek reinigingsproduct zoals Flamirins®. Zo verwijder je mogelijk vuil uit de wond. Nadat je de wond zachtjes droogdept, breng je Flamigel® direct op de snijwond aan. Die houdt de wond vochtig, beschermt de zenuwuiteinden en versnelt de genezing. Dek de wond indien nodig af met een kleine pleister. Zo kan Flamigel® goed in de wond trekken en voorkom je dat je wond opnieuw opent bij het gebruiken van je handen.

Wil je papercuts vermijden? Denk dan eerst na voor je iets afdrukt. Goed voor onze planeet én je huid!