Barbecue: vanavond geven we een tuinfeest

Een fantastische sfeer, heerlijke geuren, gezellige gesprekken en gerechten die smaken naar vakantie… maar dan loopt iemand een brandwond op. Wat te doen in geval van brandwonden?

In de eerste plaats moet je er natuurlijk alles aan doen om brandwonden te vermijden. Laat kinderen niet te dicht bij de barbecue spelen. Gebruik geen gevaarlijke producten om het vuur aan te steken (ontvlambare vloeistoffen). Gebruik kookgerei dat geschikt is voor de barbecue en vermijd onhandige bewegingen.

Wat te doen bij brandwonden?

Raak vooral niet in paniek en verwijder je zo snel mogelijk van de hittebron.

Wat doe je daarna?

  • koel de verbrande zone 20 minuten lang onder lauw water (om de pijn te verzachten en om te voorkomen dat de wond dieper inbrandt)
  • beoordeel de ernst van de brandwond. Ga na of het een eerstegraads brandwond is (rozerode huid, pijn en geen blaren) of een tweedegraads brandwond (rode huid, zeer pijnlijk, kleine blaren). In alle andere gevallen moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken!
  • bij een brandwond van de 1ste graad: breng een dikke laag Flamigel[r] aan. Dek de wond af met een vetverband + verband
  • breng dan 1 tot 2 x/dag opnieuw Flamigel[r] aan, tot de roodheid verdwenen is.

Ernstige brandwonden, zoals diepe tweedegraads brandwonden of derdegraads brandwonden, moeten zo snel mogelijk behandeld worden door een gespecialiseerde arts of een urgentiedienst.