Brandwonden: onder koud of onder ijskoud water?

Het eerste wat je moet doen bij een brandwond is de verbrande huid voorzichtig afkoelen onder een straal koud water. Maar wat is dan de optimale temperatuur? Rond de 15°C. Dat wil zeggen, niet te koud en al helemaal niet ijskoud.

Een goed ezelsbruggetje om te onthouden wat je precies moet doen, is de regel van drie keer 15.

Drie keer 15 wat?

  • 15 minuten: zo lang koel je de verbrande huid best af onder een straal lauw water.
  • 15 cm: de afstand tussen de waterstraal en de verbrande huid.
  • 15°c: de ideale watertemperatuur om het brandende gevoel te verlichten en te voorkomen dat de brandwond zich dieper in de huid werkt.

Als je deze 3 basisregels volgt, weet je zeker dat je bij elke brandwond het juiste doet. Daarna is het aangewezen de huid onmiddellijk te drogen om te evalueren hoe ernstig de brandwond is. Bij een eerstegraads brandwond breng je best zo snel mogelijk Flamigel[r] aan om de huid te verfrissen, de pijn te verlichten, het herstel van de verbrande weefsels te bevorderen en de heling te versnellen. Breng 1 à 2 x/dag een dikke laag aan.

Wat doe je best niet?

  • ijs rechtstreeks op de verbrande huid leggen (dat traumatiseert het huidweefsel)
  • het water van te dichtbij of rechtstreeks op de beschadigde zone laten lopen (het is beter om de waterstroom naast de verbrande huid te richten, zodat het water zachtjes over de brandwond stroomt. Vb.: als je je vingers hebt verbrand, laat het water dan over je pols stromen).