De blarenmythe doorprikt

Een paar mooie nieuwe schoenen, stevige wandeltochten of lange fietstochtjes klinken leuk, maar ze zijn helaas ook vaak de oorzaak van pijnlijke blaren. Wist je dat blaren eigenlijk brandwonden zijn die ontstaan door wrijving? Een blaar is meestal niet zo erg, maar het is wel belangrijk ze goed te behandelen.

Prikken of niet?

Laten we met de deur in huis vallen: een blaar doorprik je best niet. Het is een mythe dat je blaren altijd moet doorprikken. Het is zelfs zo dat dit infecties met zich kan meebrengen. Je kan de blaar wel afdekken met speciale ‘tweedehuidspleisters’, dit maakt ze minder pijnlijk en storend.

Er zijn echter uitzonderingen. Je mag een blaar wél doorprikken als ze heel erg pijnlijk is of op een moeilijke plek zit. Zo voorkom je dat de blaar openscheurt en infecteert.

6 simpele stappen

Veel mensen krijgen helaas te maken met blaren op lastige plaatsen, bijvoorbeeld op handen of voetzolen. Dan is doorprikken dus een mogelijke oplossing. Maar hoe pak je dit het beste aan? Flamigel® geeft tips:

  • Reinig de blaar met water en zeep en ontsmet eventueel de blaar en de huid errond met ontsmettingsmiddel
  • Was je handen en trek indien mogelijk steriele handschoenen aan
  • Neem een steriele naald en prik de blaar op verschillende plaatsen door. Let op dat je alleen in de bovenste huidlaag prikt!
  • Neem een schone (papieren) zakdoek en druk het vocht uit de blaar. Laat het vel van de blaar zitten!
  • Smeer er dan Flamigel® op en dek indien nodig af met een pleister. Dankzij de hydrocolloïd formule van Flamigel® geneest de wonde tot 40% sneller.
  • Herhaal dit tot 2x per dag, afhankelijk van de plaats van de blaar.

Deze stappen kan je ook toepassen als de blaar uit zichzelf of door wrijving openscheurt. Idealiter knip je dan wel de losgekomen huid weg met een klein schaartje, zodat een egale wond verschijnt.

Voorkomen is beter dan genezen

Onze allerbeste tip bij blaren op voeten en handen? Ze voorkomen! Draag je nieuwe schoenen niet onmiddellijk voor langere periodes, maar loop ze langzaam maar zeker in. Een paar stevige sokken kan ook wonderen doen, net zoals handschoenen! Bovendien kan je gevoelige plaatsen ook afplakken met speciale tape of pleisters.

Waar wacht je nu nog op? Snel die wandelschoenen aan of de fiets op! 😉