Een ritje op de moto?

Brandwonden op het been door contact met de uitlaat zijn een veel voorkomende verwonding bij motorrijders.

Beter voorkomen dan genezen

Het is verleidelijk om op een zonnige dag in een lichte vrijetijdsoutfit te genieten van een motorritje. Maar dat gevoel van vrijheid kan je benen duur te staan komen: het risico op lelijke brandwonden is groot als je benen niet of onvoldoende beschermd zijn.

Stap dus niet in een short, rok of halflange broek op de moto. Het is aangeraden om steeds beschermende kledij te dragen bij een motorritje, zoals vermeld in de Belgische wetgeving. Even ter herinnering: elke bestuurder en passagier in een tweewielig motorvoertuig, met een cilindercapaciteit van meer dan 50cc, is verplicht om een helm, handschoenen, een vest met lange mouwen, een lange broek, laarzen of schoenen (die ook de enkels beschermen) te dragen.

Wat als het kwaad al is geschied?

Een oppervlakkige eerstegraads brandwond kun je makkelijk zelf verzorgen. Kleurt de huid erg rood of bruin, voelt ze pijnlijk aan en vormt zich een blaar? Dan heb je een ernstigere brandwond en ga je beter meteen naar de dokter.

De juiste reflex:

  • Koel de brandwond een vijftiental minuten af met lauw (15°C) water. Zo beperk je de ernst van de wond, verzacht je de pijn en laat je de huid afkoelen.
  • Verwijder kleding of juwelen die de verzorging kunnen bemoeilijken of de wond erger kunnen maken (door bijvoorbeeld zwellingen te veroorzaken).
  • Breng 1-2 x/dag een product voor de verzorging van brandwonden aan. Flamigel[r] bevordert het huidherstel en versnelt het genezingsproces.
  • Laat de brandwond zoveel mogelijk ‘ademen’ en gebruik alleen een pleister of een verband als het echt niet anders kan.