Een splinter, wat is dat precies?

Een splinter is een scherp maar flinterdun stukje hout, glas of metaal dat per ongeluk onder de huid is terechtgekomen. Een splinter hindert en kan pijnlijk zijn, en dus is het belangrijk om het wondje goed te verzorgen.

Ongewenste indringer

Storende en pijnlijke splinters belanden meestal in de vingers of de voeten na het tuinieren of het klussen in huis of gewoon bij toeval. Het veroorzaakt een klein wondje in de huid en dat voelt pijnlijk aan. Een onbehandelde splinter kan leiden tot een ontsteking of infectie. Daarom is het belangrijk om de huid eerst schoon te maken en te ontsmetten. Daarna kun je de splinter weghalen met een pincet die je eveneens vooraf hebt ontsmet. Krijg je de splinter niet meteen mee? Dompel de zone dan een paar minuten in warm water: zo wordt de huid week en kun je deze makkelijker verwijderen.

Nazorg

  • Is de splinter het resultaat van een dagje tuinieren of doe-het-zelven? Vergeet dan niet om ook achteraf de huid goed te ontsmetten.
  • Breng wat gel aan die het genezingsproces bevordert zoals Flamigel[r]. Enkele dagen later is de huid weer helemaal hersteld.