Eindelijk kerst!

Yes, het is weer zover! Die tijd van het jaar om gezellig met het gezin rondom de tafel te zitten en te genieten. Bij kerst hoort natuurlijk ook altijd veel en lekker eten. Daarom delen wij vandaag met jou een van onze favoriete klassiekers! Ter inspiratie voor in de keuken.

Een échte lekkere chocolademelk
Wat kan er niet ontbreken in de winter? Juist! Een échte lekkere chocolademelk. Tijdens de winter is het meestal koud buiten… Dit zorgt ervoor dat je je perfect kunt verwarmen met een lekkere warme chocolademelk. Buiten dat chocolademelk heel lekker is en veel energie geeft is het ook nog eens supermakkelijk om te maken. Dus… Waar wacht je nog op? Trakteer jezelf nu maar op zo’n lekkere chocomelk!

Kalkoen
Een échte klassieker voor tijdens de kerst… De kalkoen! Het is de ster op de feesttafel tijdens het kerstdiner. Het gerecht om met het gezin te delen. Kalkoen is vol van smaak en is ontzettend veelzijdig. Ook is het een uitstekende bron van eiwitten en is het vlees rijk aan vitamine D. De Fransen noemen de kalkoen niet voor niks ‘La viande de tonus.’

Kersttaart
Met kerst is het feest! En bij feest hoort taart. Daarom mag een kersttaart echt niet ontbreken tijdens jullie kerstdiner. Er zijn heel veel verschillende taarten die je kunt maken tijdens kerst maar onze favoriet voor tijdens de kerst is toch wel de kerststronk. Een traditioneel nagerecht dat geserveerd wordt rond de kerstdagen. Superlekker en niet zo heel moeilijk om te maken!

Maar wat als het misgaat?
Kerst is een zalige tijd om samen te genieten en te kokerellen in de keuken, maar zoals jullie weten zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Een snijwond of een oppervlakkige brandwond kan tijdens het koken namelijk supersnel gebeuren. Hieronder geven wij jullie enkele tips hoe een snijwond of brandwond best te verzorgen:

Snijwond
Een snijwond is een wond waarbij de huid ingesneden is. Oppervlakkige snijwonden kan je thuis behandelen, zelfs als ze heel erg bloeden. Bij het doorsnijden van de huid kan je verschillende structuren beschadigen zoals de bloedvaten of de zenuwuiteinden.

Verzorging?

  1. Reinigen

Reinig de wond met stromend water of met een specifiek reinigingsproduct zoals Flamirins®, verkrijgbaar in de apotheek.

  1. Drogen

Dep de wond zachtjes droog met een proper doekje.

  1. Behandelen

Behandel de wond met Flamigel®. Zo creëer je een vochtig milieu dat gunstig is voor de wondheling (tot 40% sneller) en voorkom je korstvorming.

  1. Afdekken

Dek de wond indien nodig af met een steriel niet inklevend verband en vervang dit dagelijks.

Oppervlakkige brandwond

Een oppervlakkige of eerstegraads brandwond van klein of groot formaat is een huidletsel dat ontstaat door blootstelling aan intense hitte of door contact met brandend materiaal. Bij een brandwond kunnen zowel de huid als de onderliggende weefsels beschadigd raken. Wanneer deze wonden kleiner zijn dan een muntstuk van twee euro kan ze thuis verzorgen met Flamigel®.

Verzorging?

  1. Koelen

Koel de wond onmiddellijk na het brandongeval gedurende een twintigtal minuten af onder lauw, stromend water.

  1. Drogen

Dep de wond zachtjes droog met een proper doekje.

  1. Behandelen

Als de wond vuil is moet je de verbrande zone eerst ontsmetten met behulp van een ontsmettingsmiddel. Breng 1 à 2x/dag Flamigel® aan op de wond.

  1. Nazorg

Neem indien nodig een pijnstiller of raadpleeg een arts in geval van pijn of complicaties.