Flamiclopedie

De beste tips voor wondverzorging

Hou een wond vochtig

Een vochtige omgeving is ideaal voor jouw wond! Wist je dat een korst de wondheling vertraagt? Dat ontdekten wetenschappers reeds in de vorige eeuw. Zij brachten aan het licht dat een wond zonder korst tot wel 40% sneller kan genezen. Een optimaal vochtige wondomgeving is niet te droog, maar ook niet te nat. Met Flamigel® hou je het vochtgehalte op het ideale peil. Dit zal ervoor zorgen dat jouw wond snel geneest en de kans op littekens kleiner

Reinig een wond grondig

De basis van goede wondverzorging is de reiniging. Het grondig reinigen van een wond doe je bv. met stromend water uit de kraan of douche, of met de wondreiniger Flamirins®. Zo spoel je vuil uit het wondbed en verminder je het risico op infectie. Wanneer je een wond verzorgt of het verband verschoont, moet je dus altijd starten met deze cruciale eerste stap.

Let op met ontsmetten

Is ontsmetten wel altijd nodig? Het unanieme antwoord op deze vraag is: neen! Bij de meeste wonden is ontsmetten dus niet nodig. Sterker nog: het is zelfs eerder af te raden. Sommige ontmettingsmiddelen zullen de wondheling namelijk nadelig beïnvloeden en zelfs afremmen. Volgens de huidige richtlijnen moet je enkel ontsmetten als er infectiesignalen zijn, zoals lokale roodheid, warmte, pijn, zwelling, …

Uiteraard blijft ontsmetten wel belangrijk bij mensen met een verminderde weerstand, zoals patiënten in chemotherapie. De basis van goede wondverzorging is dus niet meteen ontsmetten, maar wel het grondig reinigen van de wond. Raadpleeg bij wonden die veel vocht afgeven of geïnfecteerd zijn eerst een arts voordat u Flamigel® gebruikt. Mogelijk zijn er namelijk andere, aanvullende behandelingen nodig.

Eerste hulp bij zonnebrand

Zonnebrand is niet alleen pijnlijk: het leidt ook tot vervelling van de huid. Flamigel® verkoelt en herstelt de huid. Zo voorkomt Flamigel® vervelling van de huid en blijft ze ook langer bruin. Toch is voorkomen beter dan genezen: vergeet dus nooit om zonnecrème te smeren!