Het risico op littekens beperken

Om de huid de kans te geven zich te herstellen en de wond te helen zonder littekens, moeten we een vochtig milieu creëren voor het genezingsproces. Hoe?

Een beschadigde huid wordt door het organisme onmiddellijk hersteld. Maar die huid ziet er niet altijd hetzelfde uit als voordien, er kunnen littekens achterblijven. Om dit risico te beperken, moeten we de huid de kans geven zich te herstellen in een vochtig milieu.

Een vochtig milieu creëren

De huid geneest beter én sneller in een vochtig milieu. Als je een wond zonder bescherming blootstelt aan de lucht (zoals ook nu nog al te vaak gebeurt), droogt zij uit. Dat moeten we dus vermijden!

Om een vochtig milieu te creëren, moet je de wond bedekken met een hydrocolloïdgel zoals Flamigel[r]. Zodra de gel op de huid wordt aangebracht, vormt deze een beschermende laag. Bovendien zorgt de gel voor een optimaal hydratatieniveau in de wond en creëert zo de beste omstandigheden voor wondheling zonder korstvorming. Dat is essentieel, want een korst verhindert dat nieuwe cellen zich kunnen vermenigvuldigen en zich organiseren tot nieuw huidweefsel.

In een vochtig milieu krijgt de huid de kans zich te herstellen in comfortabele omstandigheden en geneest zij dus sneller (tot 40% sneller).