Hoe herstelt de huid zichzelf?

Gekwetste huid herstelt zich. Dat heeft de natuur mooi geregeld! Maar hoe werkt dat nu eigenlijk?

Van regeneratie tot wondheling.

Continue regeneratie

De huid bestaat uit verschillende weefsellagen. De buitenste laag heet epidermis of opperhuid. Dit weefsel bestaat uit verschillende lagen van cellen. De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.) versnelt de vorming van de nieuwe huidcellen, om de huid zo snel mogelijk te sluiten.

De wondheling

Onder de epidermis bevindt zich de dermis of lederhuid, een diepere laag die heel veel bloedvaatjes bevat. Als de wond dieper is, kan ook de lederhuid beschadigd raken. Om deze te herstellen, zet het lichaam een ander fysiologisch proces in gang: de wondheling.

Dit complexe proces doet een beroep op diverse types cellen om de afgestorven weefsels af te stoten en de beschadigde huidweefsels te herstellen. Het wondhelingsproces bestaat uit twee grote fasen: het onmiddellijke herstel van het huidweefsel en een volledige regeneratie van het beschadigde weefsel. Die laatste fase kan een tijdje duren.