Huid verbrand door de zon: juist/fout

Er doen veel misvattingen de ronde over zonnebrand. Zoals het idee dat je eerst moet verbranden alvorens je bruin kan worden! Dat klopt helemaal niet, een verbrande huid is een beschadigde huid die je maar beter goed verzorgt. Klaar voor onze test?

We hebben allemaal zon nodig. Zonneschijn is goed voor het humeur, de zon zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt en we er fantastisch uitzien. Tenminste, zolang we veilig omgaan met die zonneschijn!

Maar wat is er nu juist, en wat is er fout?

Zonnebrand is eigenlijk een brandwond. JUIST

Zonnebrand is eigenlijk niets anders dan een brandwond die ontstaat als gevolg van een overmatige blootstelling aan zonnestralen, zonder een gepaste bescherming van de huid. We spreken van:

  • eerstegraads brandwonden wanneer de huid rood en licht pijnlijk is,
  • tweedegraads brandwonden wanneer de huid helder rood is, zeer pijnlijk en vol kleine blaren staat,
  • derdegraads brandwonden wanneer de huid paarsachtig rood is en vol grote blaren staat die gemakkelijk opengaan.

Zonnebrand is moeilijk te vermijden. FOUT

Om zonnebrand te vermijden, hoef je alleen maar:

  • je huid goed te beschermen, door geregeld een voldoende hoeveelheid zonnecrème aan te brengen, aangepast aan je huidtype en aan de omgeving (zee, bergen enz.)
  • de warmste uren van de zon te vermijden (tussen 12 en 16 uur, afhankelijk van waar je bent).

Zonnebrand is niet zo erg. FOUT

Hoewel de meeste gevallen van zonnebrand op zich niet zo erg zijn, neemt het risico op huidkanker (melanoom) toe naarmate je vaker verbrandt door de zon, vooral tijdens de kindertijd.

Zonnebrand moet altijd verzorgd worden. JUIST

Ook al ben je maar licht verbrand, zonnebrand moet altijd verzorgd worden. Het gaat immers om een brandwond! Door 2 tot 6 x/dag een verfrissende, verzachtende en wondhelende verzorging zoals Flamigel[r] aan te brengen, geef je de huid de kans zich te herstellen en vermijd je littekenvorming.