Huidverzorging na cryotherapie

Wat is cryotherapie?

Cryotherapie of koudetherapie is een behandeling waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen met als doel verschillende gezondheidsbevorderende effecten te stimuleren. Er zijn twee hoofdtypen cryotherapie: lichaamscryotherapie (whole body cryotherapie of WBC) en lokale cryotherapie. Lichaamscryotherapie wordt vooral toegepast voor de behandeling van cellulitis, vermindering van ontstekingen en pijn, … Lokale cryotherapie is het meest gekend ter behandeling van wratten.

Hoe behandel je de huid na cryotherapie?

Na een cryotherapiesessie is het belangrijk om je huid te verzorgen om bijwerkingen te verminderen en een snel herstel te bevorderen. Hieronder enkele tips voor het behandelen van je huid na een cryotherapiesessie:

 1. Was je handen voor en na het behandelen van de huid. Reinig de huid voorzichtig met water en een mild reinigingsmiddel.
 2. Breng een zachte, niet-irriterende vochtinbrengende oplossing aan om het vochtgehalte van de huid te herstellen. Kies een oplossing die geen irriterende ingrediënten bevat zoals alcohol of parfum. Blijf de huid regelmatig hydrateren om haar elasticiteit en soepelheid te behouden.
 3. Vermijd directe blootstelling aan de zon na de cryotherapiesessie, omdat de huid gevoeliger kan zijn voor schade door de zon. Als je toch blootgesteld wordt aan de zon, zorg er dan voor dat je een zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt.
 4. Krab of wrijf niet over de huid omdat dit de huid nog meer kan irriteren.
 5. Als je ongemak of een branderig gevoel voelt na de cryotherapiesessie, kun je koude kompressen op de huid of een verzachtende gel aanbrengen om ontsteking en irritatie te verlichten.

Huidverzorging na de cryotherapie met Flamigel®

Na een cryotherapiesessie is het cruciaal om je huid te verzorgen om een snel herstel te bevorderen. Je kunt Flamigel® gebruiken om de beschadigde huid na cryotherapie te behandelen. Hier lees je hoe:

 1. Was je handen voor en na het behandelen van de huid. Reinig de huid voorzichtig met water.
 2. Gebruik een schone doek om de huid zachtjes droog te deppen.
 3. Breng een gelijkmatige laag Flamigel® (5 mm) aan op het behandelde gebied, niet invrijwen.
 4. Je kunt de gel naar behoefte meerdere keren per dag (2-6 keer per dag) aanbrengen.
 5. Ga hiermee door totdat de roodheid afneemt.
 6. Vermijd tijdens het gebruik van Flamigel® om andere producten aan te brengen op het behandelde gebied, omdat dit de werking kan verstoren of eventueel verdere irritatie kan veroorzaken.

Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener voor specifiek advies over wat het beste is na een cryotherapie, aangezien dit kan variëren afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand en de specifieke procedure.