Is een korst nuttig voor de wondheling of niet?

Nog altijd denken heel veel mensen dat de vorming van een korst gunstig of zelfs onontbeerlijk is voor een goede wondheling. Maar is dat wel zo?

Neen, dat klopt helemaal niet. Een korst vertraagt zelfs de wondheling, en nog erger, verhoogt ook het risico op een litteken.

Om dit proces goed te begrijpen, moeten we even dieper ingaan op het genezingsproces van een wond en de optimale omstandigheden voor de vernieuwing van de huidcellen en de wondheling.

Niet te vochtig, niet te droog

Wanneer de huid beschadigd raakt ter hoogte van de epidermis (oppervlakkige laag), duurt het slechts enkele dagen voor die genezen is, aangezien de cellen van de epidermis zich voortdurend vernieuwen. Als ook diepere huidstructuren beschadigd zijn (bloedvaten, zenuwen enz.), dan vindt er een opeenvolging van herstellingsprocessen plaats.

Een wond geneest het best in een gecontroleerde vochtige omgeving. Dat wil zeggen dat de wond enerzijds niet te vochtig mag zijn, anders wordt hij week en neemt het infectierisico toe. Anderzijds mag de wond ook niet te droog zijn, om te vermijden dat er een korst gevormd wordt (een opeenhoping van droge of dode cellen), aangezien dit de vorming en de organisatie van nieuwe cellen verhindert en de wondheling vertraagt.