Let op voor berenklauw

Berenklauw is een plant die in België vaak voorkomt langs autowegen en spoorlijnen, in wilde tuinen en in bossen. De plant is giftig en kan ernstige wonden en brandwonden veroorzaken.
Je kunt beter elk contact met de plant vermijden!
Opgelet: gevaar!
In België komen twee types berenklauw voor: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw (uit de schermbloemenfamilie). De planten worden 2 tot 5 m hoog en bloeien tussen juli en september. Ze zijn te herkennen aan hun grote bloemenschermen die bestaan uit kleine witte bloempjes. De plant kan tot wel 50 cm hoog worden.
Het sap van deze plant is giftig. Als het wordt ingeslikt kan zelfs een zeer kleine hoeveelheid al dodelijk zijn. Wanneer de huid in contact komt met het sap van de plant en daarna blootgesteld wordt aan zonnestralen (zonlicht) of de zonnebank, wordt de huid meteen rood en gaat deze branden en jeuken. Binnen enkele uren of dagen verschijnen letsels (blaren, brandwonden). Het duurt 1 tot 2 weken voor die letsels genezen zijn, en ze laten vaak bruine vlekken achter op de huid (residuele hyperpigmentatie als gevolg van de fototoxiciteit).
Wat moet je doen bij contact met de plant?
- Spoel de huid onmiddellijk met lauw water (ook als de huid normaal lijkt).
- Vermijd elke blootstelling aan zonlicht (minstens een week lang).
- Breng 2 tot 6 x/dag Flamigel[r] aan.
- Aarzel niet om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Hoe kun je contact met de plant vermijden?
Als je gaat wandelen in een risicozone, draag dan kleding die de huid optimaal beschermt (lange mouwen, lange broek en iets op je hoofd) en smeer je in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (50-60).