Mmm, een heerlijke ovenschotel!

De keuken is zowat de gezelligste plek in huis, en de lekkere geuren werken als echte magneten. In een keuken loert echter ook altijd gevaar, zeker voor kinderen. Denk aan de risico’s van scherpe messen, warmtebronnen en rondslingerende huishoudapparaten.
Wie warmte zegt, zegt gevaar
Kinderen voelen zich vaak onweerstaanbaar aangetrokken tot de keuken. Er valt immers steeds iets te snoepen, het ruikt er vaak heerlijk en er is altijd leven in de brouwerij. Helaas is de keuken ook een bron van gevaar. Wie voelde als kind nooit de aandrang om even door het raampje van de oven te piepen naar die pruttelende ovenschotel, die zalige taart of dat heerlijk gegratineerde gerecht?
De standaard aanbevolen keukeninrichting is dan wel ergonomisch verantwoord voor volwassenen, maar vormt voor jonge kinderen vaak een echte bedreiging. Door de hoogte van de werkvlakken en de doorgaans lage plaats van ovens en elektrische toestellen lopen kinderen constant risico op brandwonden of verwondingen.
De piekleeftijd voor ongelukjes in huis ligt in ons land overigens tussen vijf en negen jaar*. In die leeftijdscategorie zijn valpartijen, verbranding en vergiftiging de meest voorkomende oorzaken van ongelukken.
De meeste ongelukjes zijn echter te vermijden, als we bijvoorbeeld ovens systematisch hoger zouden installeren en geen elektrische snoeren van huishoudapparaten gevaarlijk zouden laten rondslingeren.
Nog meer voorzorgsmaatregelen
- Laat een kind nooit alleen in de keuken (kinderen hebben onvoldoende besef van gevaar).
- Draai de handvaten van potten en pannen altijd weg van de rand.
- Laat scherpe voorwerpen (messen, scharen, mandolines …) nooit rondslingeren op een tafel of werkvlak.
- Stel de watertemperatuur zo in dat er nooit heet water uit de kraan komt (water van 60 °C kan al derdegraadsbrandwonden veroorzaken bij kinderen).
- Verbied kinderen om in de keuken te spelen.
- Laat geen lucifers of aanstekers rondslingeren binnen handbereik van kinderen.
- Zorg dat je steeds een tube Flamigel[r] in huis hebt om snel te kunnen ingrijpen.
Flamigel[r] is een gel die brand-, schaaf- en snijwonden (en zonnebrand) verlicht en kalmeert. Door de wondheling te versnellen herstelt het de huid en voorkomt het korstvorming, waardoor het risico op littekens verkleint. Breng twee tot zes keer per dag aan op de beschadigde huid.
Grijp ook in de keuken meteen naar Flamigel[r]!
* Bron: www.pediatrie.be