Naar de sauna: verzorg je wondjes!

Voor velen is niets zo ontspannend als een saunabezoek. Het is niet alleen goed voor je lichaam en je huid, ook mentaal kom je er helemaal tot rust. Toch moet je oppassen wanneer je kleine wondjes hebt.

 

Voordelen van een saunabezoek

Naar de sauna gaan is niet enkel ontspannend, het is ook erg gezond. We wisten al dat regelmatig een bezoekje brengen aan de sauna de huid reinigt en het risico op dementie en cardiovasculaire ziektes verlaagt. Uit een recent onderzoek uit Finland, het saunaland bij uitstek met zo’n 3,3 miljoen (!) sauna’s, blijkt bovendien dat meerdere keren per week naar de sauna gaan de kans op beroertes tot maar liefst 60% kan verminderen. Alleen maar voordelen dus!

 

Hoe hygiënisch is een sauna?

Die heerlijk warme cabine lijkt het paradijs. Toch hebben ook bacteriën het best naar hun zin in jouw favoriete wellnessoord. Het vochtige en hete klimaat kan een broeihaard zijn voor allerlei beestjes. En dat is niet zonder risico. Contact met deze bacteriën – die zich graag nestelen in de vochtige, houten banken – kan immers maagklachten en huidproblemen zoals irriterende uitslag of schimmel met zich meebrengen. Gelukkig is er een eenvoudig trucje om het risico op infecties te voorkomen: neem steeds een propere handdoek mee waarop je kan zitten. Problem solved!

 

Pas op met open wondjes

Heb je open wondjes? Dan is extra voorzichtigheid aangewezen. Een open wond is de ideale weg voor bacteriën om zich in je lichaam te nestelen. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Dek de wond af met een steriel niet-inklevende pleister voor je de sauna ingaat. Vergeet na je saunabezoek de wond niet opnieuw te reinigen met Flamirins®, deze zachtjes droog te deppen en opnieuw Flamigel® aan te brengen. Flamigel® verzacht de pijn, laat de wond sneller genezen, en vermindert het risico op littekens. Maar eerst lekker relaxen!