Nergens zoveel gevaar als in de keuken

De keuken is de leefruimte bij uitstek voor het hele gezin. Groot en klein komen er samen, maar er schuilen ook gevaren.
De gevaren van de keuken
In de keuken loert het gevaar voortdurend om de hoek: van scherpe messen en de waterkoker tot puntig keukengereedschap, een hete ovendeur, een frituurpan en andere elektrische apparaten met een snoer … Jawel, de keuken is een echt mijnenveld! Dat geldt vooral voor jonge kinderen die zich niet altijd bewust zijn van de gevaren in hun omgeving.
Volgens de Belgische statistieken staan brandwonden op de eerste plaats in de lijst met veel voorkomende ongelukken thuis, gevolgd door vergiftiging en verdrinking. De meest recente cijfers tonen gelukkig aan dat het aantal kinderen met brandwonden is gedaald (van 4,3% in 2005 tot 2,5% in 2012). Dat is mogelijk te danken aan het uitgebreide advies dat in de afgelopen jaren werd verspreid en het Belgische Actieplan voor de veiligheid van kinderen.
Voorkomen is beter dan genezen
- In de helft van de gevallen branden kinderen zich aan potten en pannen. Tip: draai de handvatten altijd naar binnen.
- Kinderen branden zich zowel aan warme als hete vloeistoffen, zoals water, thee en soep. Tip: laat een waterkoker en een kom of een bord met hete vloeistoffen nooit onbewaakt achter bij kinderen.
- Baby’s kunnen zich branden aan de inhoud van hun flesje of te warm badwater. Tip: controleer vooraf altijd de temperatuur van de melk op de rug van je hand en meet de temperatuur van het badwater met een aangepaste thermometer.
Bronnen:
ONE, Banque de Données Médico-Sociales, Rapport 2015, Chapitre 4: Le suivi médico-social préventif des enfants.
CRIOC (vandaag AB-REOC), Voorstel voor een Belgisch Actieplan voor de veiligheid van kinderen: 2007-201, Brussel, 2007, 83 bladzijden.