Schaafwond | Flamigel

Een schaafwond is een oppervlakkig huidletsel en kan de vorm aannemen van één enkele schram of een geschaafde plek. Een schaafwond ontstaat vaak doordat de huid over een ruw oppervlak schuurt. Alleen de bovenste laag van de huid wordt dan afgeschuurd. De kleine zenuwuiteinden en bloedvaten kunnen een beetje beschadigd zijn, dat kan pijn doen en lichte oppervlakkige bloedingen veroorzaken. Schaafwonden komen het vaakst voor op blootgestelde delen van het lichaam (handen, knieën, ellebogen enz.). Ze verdienen dan ook een zorgvuldige behandeling.

Hoe verzorg je een schaafwond?

Om een schaafwond correct te verzorgen, volstaat het de volgende stappen te volgen:

  • Reinig de wond met stromend water of met een specifiek reinigingsproduct zoals FLAMIRINS®, dat verkrijgbaar is in de apotheek.
  • Breng een wondhelende verzorging aan, die de wond vochtig houdt om de genezing van de wond te versnellen (tot 40% sneller).
  • Doet het veel pijn, breng dan een laag FLAMIGEL® aan op een steriel verband (niet rechtstreeks op de wond, om te voorkomen dat de tube verontreinigd wordt) en leg het verband op de wond.
  • Bedek indien nodig de wond met een steriel verband om te beschermen. Vergeet niet het verband dagelijks te vervangen! Kleeft het verband in de wond wanneer je het wil vervangen, bevochtig het met FLAMIRINS®. Het verband zal makkelijker loskomen.

Wanneer ga je best naar een dokter? 

Voor een schaafwond hoef je over het algemeen geen arts te raadplegen, tenzij:

  • De wond vuil is door het ongeval (aarde, kiezels) en je al lang geen tetanusvaccinatie meer hebt gekregen (het vaccin blijft 10 jaar geldig) of als je niet meer weet wanneer je laatst een tetanusprik hebt gehad.
  • Je je ook ziek voelt.