Zonnebrand | Flamigel

Zonnebrand is een brandwond als gevolg van overmatige blootstelling aan zonnestralen of uv-stralen (zonnebank). Deze brandwonden kunnen ernstig of minder ernstig zijn. De huid is rood en pijnlijk en kan gaan vervellen. Op de verbrande zones kunnen ook kleine blaren verschijnen.

Elke huid beschikt over een natuurlijke bescherming tegen uv-straling maar deze is beperkt. Het is dan ook noodzakelijk om extra bescherming aan te brengen.

Er bestaan 6 verschillende huidtypes:

  • Huidtypes 1 en 2 (lichte huid, sproeten, rossig of blond haar, lichte ogen): verbrandt snel, wordt altijd rood
  • Huidtypes 3 en 4 (lichtgetinte tot getinte huid, donkerblond tot donker haar, donkere ogen): verbrandt zelden, wordt soms rood
  • Huidtypes 5 en 6 (donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen): verbrandt zelden, wordt niet rood

Het risico op zonnebrand hangt niet uitsluitend af van het huidtype (individuele gevoeligheid). Het is ook afhankelijk van de leeftijd en de blootstellingsomstandigheden (zee, bergen, boot), het moment van de dag, de duur van de blootstelling enz. Neem daarom op ieder moment de passende maatregelen om je huid te beschermen, zo vermijd je zonnebrand.

Bij kinderen die verbrand zijn door de zon, is het risico veel groter dat ze op latere leeftijd huidkanker ontwikkelen. Om die reden wordt aangeraden kinderen te beschermen met kleding (T-shirt, speciale uv-werende kleding, hoedje, pet enz.) en een zonnebril en hen op de warmste uren van de dag uit de zon te houden. Baby's mogen nooit blootgesteld worden aan de zon, hou ze dus in de schaduw.

Het is ten sterkste aanbevolen een zonnecrème te gebruiken die beschermt tegen uva- en uvb-stralen. De zonnebescherming moet bovendien altijd aangepast zijn aan het huidtype, de blootstellingsduur en de omstandigheden. Breng de zonnecrème aan 30 minuten vóór de huid wordt blootgesteld aan de zon en denk erom je om de twee uur opnieuw in te smeren.

Hoe verzorg je zonnebrand?

Om zonnebrand correct te verzorgen, moet je eerst:

  • De huid beschermen tegen de uv-straling door uit de zon te gaan of iets aan te trekken
  • De huid minstens 15 à 20 minuten afkoelen onder stromend lauw water.
  • Breng (tot 6x per dag) een dikke laag Flamigel® aan tot de roodheid en de pijn verdwenen zijn en de huid niet meer vervelt. Dek de laag Flamigel® niet af, laat de gel intrekken.