Oeps, Belg slechte leerling in wondzorg

 

De grootste misvattingen over wondzorg

Een wond verzorgen vanzelfsprekend? Integendeel! Uit een onderzoek van ons moederbedrijf Flen Pharma blijkt dat de Belg niet goed op de hoogte is van wondverzorging en geen weet heeft van de moderne technieken en methodes.

Fabeltjes blijven vandaag de dag overeind. Dat bewees het onderzoek van Flen Pharma dat bij Belgen van 18 tot 54 jaar werd afgenomen. Wel 80% van de Belgen denk dat een korst een teken is van genezing en dat buitenlucht ook gunstig is voor een wond. Wondgenezing zonder korst, zoals Flamigel®, geneest sneller en verkleint het risico op littekens.

Wat met wondvocht? 60% gelooft dat je vocht beter kwijt dan rijk bent. Nochtans draagt wondvocht bij tot een goede genezing.
Bovendien gelooft 67% dat er zich meer microben in je wond zullen nestelen in de buitenlucht. Een andere grote misvatting.

Het meest verrassend? De grote meerderheid (90%) veronderstelt dat een wond altijd ontsmetting nodig heeft. Hoewel dit ingebakken zit in ons wondverzorgingsproces reinig je in realiteit de wond best gewoon met water.

Ook op vlak van brandwonden zijn er nog heel wat misvattingen. Meer dan 60% gelooft dat ze een brandwond onder heel koud tot ijskoud water moeten houden. In realiteit hou je de wond best gewoon onder lauw water. Te koud water kan een negatief effect hebben op de wondheling.

Als je een wond vochtig houdt, geneest die dus sneller en is er minder kans op littekens. Geen korstjes, geen ontsmetting en al zeker geen buitenlucht is dus nodig. En brandwonden? Die bestrijd je best met lauw water en Flamigel®. Kennelijk weet niet elke Belg dat, maar gelukkig is er altijd Flamigel®!