Schaafwonden: definitie en behandeling

Schaafwond: definitie

Een schaafwond of schram, is een kleine huidverwonding die optreedt wanneer de huid oppervlakkig wordt geschaafd, meestal door een stomp of ruw voorwerp. Het is een kleine verwonding die meestal alleen de buitenste laag van de huid, de epidermis, aantast. Indien je schaafwonden onbehandeld laat, kan dit ontsteken of een litteken geven.

Hoe behandel je een schaafwond met Flamigel®?

Volg deze stappen om een schram te behandelen met Flamigel®:

  1. Was je handen en maak de wond schoon door deze af te spoelen met stromend water of door een specifiek product zoals Flamirins® te gebruiken.
  2. Droog de wond door deze voorzichtig te deppen met een schone doek.
  3. Breng een dikke laag Flamigel® aan op de schaafwond. Zorg ervoor dat je een gelijkmatige laag gel aanbrengt op het hele getroffen gebied.
  4. Laat de gel zich vanzelf verspreiden, vermijd intens inwrijven.
  5. Herhaal dit 1 keer per dag, naar behoefte.
  6. Dek de wond indien nodig af met een verband of pleister en vervang dit dagelijks. Breng bij hevige pijn een laag Flamigel® aan op een steriel verband en leg dit over de wond. Als het verband moeilijk te verwijderen is, bevochtig het dan een paar minuten onder stromend water of met Flamirins® voordat u het verwisselt: het zal dan gemakkelijker loslaten.
  7. Bij het aanbrengen van Flamigel® is het raadzaam om geen andere producten te gebruiken op het behandelde gebied om te voorkomen dat de werking wordt verstoord of eventueel extra irritatie wordt veroorzaakt.

Flamigel® kan worden aangebracht op beschadigde huid op elk deel van het lichaam, zoals het gezicht, de knie, op het been, de voet, de elleboog, maar ook tussen de billen of op de vingers. Flamigel® mag niet gebruikt worden op de oogleden of in de ogen.