SOS Zonnebrand

Flamigel voor zonnebrand

1ste graads zonnebrand:
definitie en symptomen

Zonnebrand ontstaat wanneer de huid gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan ultraviolette (UV) stralen van de zon. Deze stralen dringen door in de oppervlaktelagen van de huid en kunnen schade veroorzaken zoals roodheid, ontsteking en uiteindelijk zonnebrand. Gebruik steeds een zonnebrandcrème met een hoge SPF en een breed spectrum ter preventie van zonnebrand.

Symptomen van zonnebrand

De symptomen van zonnebrand kunnen variëren afhankelijk van de blootstelling aan de zon en de gevoeligheid van de huid (huidtype). Hier zijn de meest voorkomende symptomen van zonnebrand:

 1. Roodheid: Roodkleuring van de huid is een van de eerste tekenen van zonnebrand. De huid kan er rood, helder en geïrriteerd uitzien.
 2. Warmtegevoel: Een warmtegevoel kan gepaard gaan met de roodheid van de huid en wordt over het algemeen geassocieerd met ontsteking veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
 3. Pijnlijke en gevoelige huid: de aangetaste huid kan pijnlijk en gevoelig zijn.
 4. Zwelling: In sommige gevallen kan de aangetaste huid opzwellen door ontsteking veroorzaakt door zonneschade.
 5. Jeuk of tintelingen: Je kunt jeuk of tintelingen ervaren op de huid die is aangetast door zonnebrand.
 6. Blaren, blaasjes en vervellen na zonnebrand: In ernstigere gevallen van zonnebrand kunnen zich blaren vormen op de huid. Na een paar dagen kan de huid beginnen te vervellen terwijl ze geneest. Het ontwikkelen van blaren op de huid na zonnebrand kan wijzen op een tweedegraads verbranding. Tweedegraads brandwonden veroorzaken schade aan zowel de opperhuid (de buitenste laag van de huid) als de lederhuid (de diepere laag van de huid). Blaren zijn een teken dat de lederhuid beschadigd is geraakt. Deze brandwonden kunnen pijnlijk zijn en vereisen vaak medische behandeling, vooral als de blaren groot zijn of als ze zich op gevoelige delen van het lichaam bevinden, zoals het gezicht, de handen of de voeten. Het is belangrijk om de getroffen gebieden te beschermen, te koelen en medische hulp te zoeken indien nodig.
 7. Vermoeidheid, koude rillingen of algehele malaise: Sommige mensen kunnen zich moe of onwel voelen na een ernstige zonnebrand.

Het is belangrijk om zonnebrand serieus te nemen, omdat overmatige blootstelling aan de zon de huid kan beschadigen en het risico op huidkanker kan verhogen.

Hoe behandel je zonnebrand? Hoe verminder je de roodheid na zonnebrand?

Om zonnebrand te behandelen, is het essentieel om stappen te ondernemen om de huid te kalmeren en genezing van de beschadigde huid te bevorderen. Hier lees je wat je moet doen bij zonnebrand:

 1. Breng koude kompressen aan op de zonverbrande huid of neem een lauw tot koel bad om de huid te helpen afkoelen en ontstekingen te verminderen kort na de verbranding. Leg geen ijs of ijspegels direct op de huid of neem geen langdurige baden om de situatie niet te verergeren.
 2. Breng verzachtende producten aan op de huid om jeuk, ontsteking en pijn te helpen verlichten.
 3. Breng meerdere keren per dag een milde, ongeparfumeerde vochtinbrengende oplossing aan op de huid om het vochtgehalte te herstellen en schilfering te voorkomen.
 4. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft door veel water te drinken om uitdroging te helpen voorkomen, vooral als je een uitgebreide zonnebrand hebt.
 5. Vermijd wrijven of krabben over de aangetaste huid, omdat dit de schade kan verergeren en het risico op infectie kan verhogen.
 6. Draag losse, zachte kleding om te voorkomen dat je over de verbrande huid wrijft.
 7. Bescherm de verbrande huid tegen de zon door in de schaduw te blijven en beschermende kleding te dragen. Gebruik ook zonnebrandcrème met een hoge SPF als je naar buiten gaat of in contact komt met zonlicht.
 8. Raadpleeg een arts voor de juiste behandeling als de verbranding ernstig is, zich uitbreidt over een groot deel van het lichaam of gepaard gaat met symptomen zoals blaren, koorts of misselijkheid.

Hoe zonnebrand verlichten en behandelen met Flamigel®

Flamigel® is een hydroactieve colloïd gel die wordt gebruikt om eerstegraads brandwonden, waaronder zonnebrand, te behandelen en te verlichten. Hier lees je hoe je het kunt gebruiken om zonnebrand te behandelen en te verlichten:

Wat zijn de kenmerken van een oppervlakkige eerstegraads verbranding?

De huid:

 • is roze/rood van kleur;
 • is droog en pijnlijk, maar zonder blaren;
 • geneest spontaan na enkele dagen, zonder littekens achter te laten.

Behandel zonnebrand met Flamigel®

 1. Begin met het wassen van je handen en het schoonmaken van de verbrande huid. Spoel het onder stromend water of gebruik een specifiek reinigingsmiddel zoals Flamirins®.
 2. Droog de huid voorzichtig met een schone doek.
 3. Breng een dikke laag Flamigel® aan op de verbrande huid. Zorg ervoor dat je het hele getroffen gebied bedekt met een gelijkmatige laag gel.
 4. Laat de gel op een natuurlijke manier verspreiden en vermijd zo veel mogelijk het intensief inwrijven van het product, omdat dit opnieuw warmte genereert.
 5. Indien nodig kunt u Flamigel® twee tot zes keer per dag aanbrengen.
 6. Bescherm ernstig verbrande gebieden met een steriel verband indien nodig, bij voorkeur niet-inklevend, en vervang dit elke dag. Als de pijn aanhoudt, breng dan een extra laag Flamigel® aan op een steriel verband en leg dit over de verbrande gebieden. Als het verband inkleeft wanneer u het verwisselt, bevochtig het dan onder stromend water of met Flamirins® voordat u het verwijdert, zo zal het gemakkelijker loslaten.
 7. Vermijd tijdens het aanbrengen van Flamigel® het gebruik van andere producten op het behandelde gebied om de werking niet te verstoren of eventuele verdere irritatie te veroorzaken.

Zonnebrand kan overal op het lichaam voorkomen waar de huid is blootgesteld aan UV stralen. We zien vooral zonnebrand op de neus, benen, kale hoofdhuid, rug en schouders en de lippen*. Breng Flamigel® niet aan op de oogleden of in de ogen.

Aangezien de huid van jonge kinderen nog niet voldoende bescherming biedt tegen UV stralen, hou je hen best uit de zon. Indien er toch zonnebrand optreedt, mag je vanaf de leeftijd van 2 jaar Flamigel® gebruiken bij kinderen.

*Zorg ervoor dat u Flamigel® niet inslikt. Flamigel® is uitsluitend bedoeld voor uitwendig gebruik.