Sportief op de loopband

Trainen op de loopband is niet helemaal hetzelfde als lopen in de buitenlucht … Daar zijn mijn verbrande knieën het pijnlijke bewijs van!

De voordelen

Een beetje trainen op de loopband ‘s avonds of bij slecht weer is ongetwijfeld een uitstekend idee voor je cardiovasculaire gezondheid en je gewrichten. De loopband vangt immers heel wat schokken op, wat beter is voor je gewrichten. Bovendien kun je tegen een constant tempo lopen en ben je beschermd tegen omgevingsgevaren zoals het verkeer en auto’s in het bijzonder, een oneffen ondergrond of slechte weersomstandigheden. Lopen op de loopband is fysiek minder inspannend dan een rondje in de buitenlucht (hoogteverschil, wind …), maar het is niettemin een doeltreffende training.

De risico’s

Trainen op de loopband vergt wel wat oefening: je moet niet alleen je evenwicht bewaren terwijl de loopband onder je voeten rolt, maar je moet ook het tempo van die band kunnen aanhouden. Een verstrooid moment kan je dan ook duur te staan komen. De band blijft immers rollen ook als je voeten niet meer kunnen volgen … En een valpartij op rubber in beweging is een pijnlijke zaak! Je huid komt in aanraking met een ruw oppervlak, blijft hangen en je loopt een flinke schaafwond op. Het resultaat? De huid raakt verbrand, zowel in de bovenste als de onderste lagen van de huid.

Ook in dat geval is Flamigel[r] de juiste reflex om de huid te herstellen en het genezingsproces te bevorderen.