Top vijf van kleine verwondingen bij het paardrijden

Kunst, sport of gewoon een recreatieve bezigheid: paardrijden is een fascinerende techniek die beheersing en een flinke portie betrokkenheid vergt. Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen kun je echter ook tijdens het paardrijden kleine verwondingen oplopen.

Alles wat bij het paardrijden hoort, kan kleine verwondingen veroorzaken: van het leren en het rijden zelf tot het verzorgen van het paard en niet te vergeten de omgeving waarin je rijdt. Elke liefhebber weet dat paardrijden een veeleisende discipline is, die meestal niet geheel probleemloos verloopt. Het gevaar kan van overal komen.

1. Opgelet voor de vingers!

De teugels waarmee je het paard stuurt en controleert, houd je meestal gewoon in je handen. Elke intensieve wrijving door het op hol slaan van het dier of een verkeerd manoeuvre kan een flinke brandwond opleveren. Formeel is het dragen van handschoenen aanbevolen, maar in de praktijk wordt dat advies niet altijd nageleefd, zeker niet bij warm weer …

2. SOS billen …

Het lichaam van de ruiter krijgt het zwaar te verduren tijdens het paardrijden. Sommige billen blijken gevoeliger dan andere, en door herhaaldelijke wrijving kun je regelmatig last krijgen van brandwonden op je achterste. Een stevig zitvlak is vereist!

3. Je paard verzorgen is een uniek moment

Het paard borstelen is voor ruiter én dier een bijzonder moment samen, als een intiem ritueel dat de relatie versterkt.

Helaas is het gebruik van de vele verschillende borstels niet zonder risico’s voor de handen, zeker bij koud weer. Sommige borstels van harde haren kunnen de huid beschadigen en broos maken. De meeste ruiters kennen die kleine wondjes maar al te goed.

4. Gevaar in de speeltuin

Ook kinderen spelen graag met paarden, gelukkig maar. Zij moeten wel extra goed uitkijken, zeker in recreatieparken, waar gevaar kan schuilen in scherpe metalen voorwerpen of oppervlakken. Sneetjes en andere huidverwondingen zijn zo gebeurd.

5. In alle vrijheid op een paard

Draven of galopperen in de vrije natuur is een geweldige ervaring, maar niet zonder risico’s … vooral in het bos. Takken en bladeren zijn niet altijd even mild voor je wangen of armen. Resultaat: het avontuur gaat gepaard met snij- en schaafwonden of schrammen!

Je merkt het al, het paard is de beste vriend van de mens, maar Flamigel[r] is misschien wel de ideale partner van de gewaarschuwde ruiter. Men zegge het voort!