Verbrand door koude

Ook door contact met zeer lage temperaturen kan je huid een brandend gevoel krijgen. Hoe komt dat?

Reëel gevaar

Hoe kouder en droger de lucht, hoe sneller onze huid uitdroogt en kwetsbaar wordt. Door contact met koude temperaturen (-20 °C) functioneren onze lichaamscellen minder goed. Het bloed circuleert maximaal om in de eerste plaats de vitale organen draaiende te houden. Dat betekent dat de uiteinden van het lichaam minder bloed of zuurstof krijgen en gemakkelijker te lijden zullen hebben.

Uitdroging en een gebrekkige doorbloeding maken de huid stugger, ze voelt trekkerig aan en beweegt niet soepel. Bovenop die kwetsbare omstandigheden zorgt direct huidcontact met kou voor een branderig gevoel. Speciale warmtegevoelige sensoren worden geactiveerd, die de hersenen waarschuwen dat er mogelijk huidcellen aan het bevriezen zijn.

Als je je huid niet snel in goede omstandigheden kunt opwarmen, ontstaan er kloven. De huid zal barsten en ‘verbranden’. Bij extreme kou kan het huidweefsel zelfs plaatselijk afsterven.

Niet alleen bij koud weer!

Vaak zijn we niet voorzichtig genoeg bij koude omstandigheden. Je hoeft echter niet meteen in het hoge noorden te zitten om er de gevolgen van te merken. Ook met een diepvriezer moet je bijvoorbeeld voorzichtig omgaan, want extreem lage temperaturen kunnen je vingers en handen ernstig beschadigen.

Let ook op wanneer je ijs op een verstuiking of wond wilt leggen. Vermijd direct contact met de huid en stop het ijs in een handdoek of beschermend zakje.

Ook bij lichte vrieswonden kan Flamigel[r] verlichting brengen en de huid weer genezen.