Schaafwond

Een schaafwond is een oppervlakkig huidletsel en kan de vorm aannemen van één enkele schram of een geschaafde plek. Alleen de bovenste laag van de huid wordt afgeschuurd waardoor de zenuwuiteinden en bloedvaten een beetje beschadigd zijn.

Verzorging?

1

_flamigel_icon-reinigen

Reinigen

Reinig de wond met stromend water of met een specifiek reinigingsproduct zoals Flamirins® dat verkrijgbaar is in de apotheek.

2

FLAM_ICONEN_BLAUW__Drogen

Drogen

Dep de wond zachtjes droog met een proper doekje.

3

FLAM_ICONEN_BLAUW__Aanbrengen

Behandelen

Breng een wondhelende verzorging zoals Flamigel® aan die de wond vochtig houdt om de genezing van de wond te versnellen. Doet het veel pijn, breng dan een laag Flamigel® aan op een steriel verband en leg het verband op de wond.

4

_flamigel_icon-afdekken

Afdekken

Bedek indien nodig de wond met een steriel niet inklevend verband/pleister om te beschermen. Vervang dagelijks het verband! Kleeft het verband in de wond wanneer je het wil vervangen? Bevochtig het dan met Flamirins®. Het verband zal makkelijker loskomen.

Wanneer bezoek je best een dokter?

Voor een schaafwond hoef je meestal geen arts te raadplegen. Er zijn echter 3 uitzonderingen:

  • Als de wond vuil is door het ongeval (aarde, kiezels) en je al lang geen tetanusvaccinatie meer hebt gekregen (het vaccin blijft 10 jaar geldig) of als je niet meer weet wanneer je laatst een tetanusprik kreeg.
  • Wanneer je een ziek gevoel krijgt.
  • Bij vermoeden van infectie.