Wondgenezing

Vanmorgen in de les zagen we hoe de huid zich herstelt en hoe je de wondgenezing kunt bevorderen.

Het is echt leuk om te leren hoe het menselijke lichaam werkt!

Onze huid als beschermlaag

De huid is het grootste orgaan van het menselijke lichaam. Ze beschermt ons tegen externe factoren en maakt deel uit van ons afweersysteem. Eigenlijk is de huid onze belangrijkste beschermende barrière tegen microben en uitdroging.

Letsels als snij- of schaafwonden, brandwonden of bepaalde ziekten (eczeem, herpes, kanker enz.) kunnen de huid beschadigen. Gelukkig is de huid uitstekend in staat om zichzelf te herstellen.

Het herstelproces van de huid

Na letsels, snij- of schaafwonden en brandwonden herstelt de huid zich meteen dankzij het wondgenezingsproces. Een legertje cellen gaat aan het werk om de huid te versterken en het huidweefsel weer op te bouwen. Na 24 tot 48 uur begint de huid zich opnieuw te sluiten en krijgt ze stilaan weer haar natuurlijke vorm.

Om de vorming van korstjes (die het huidherstel vertragen) te voorkomen, is het belangrijk dat de zone van de snij-, schaaf- of brandwond vochtig blijft. Die vochtige omgeving stimuleert namelijk het herstelproces van de huid. Dit is ook de reden waarom we verzorgende producten gebruiken die de huid vochtig houden en bepaalde letsels afdekken met verband.

Flamigel[r] is een hydrogel voor de behandeling van oppervlakkige wonden. De gel creëert een vochtige omgeving die het wondgenezingsproces met 40% versnelt.