Wondjes bij tuinklussen

Voel jij het ook zo kriebelen? De temperaturen stijgen, vogeltjes fluiten en grasmachines en heggenscharen brommen. De lente is in het land! Als Belgen beginnen we dan massaal in onze tuin te klussen. Schaaf- en snijwondjes zijn dan nooit ver weg.

Lenteschoonmaak

Ken je dat gevoel? De zon begint te schijnen en je voelt een drang om ramen en deuren open te gooien en je naar buiten te begeven. Iedereen met een tuin – groot of klein – steekt de handen maar al te graag uit de mouwen. Bladeren worden bijeengeharkt, gras wordt gemaaid, tuinpaden worden gekuist, hagen gesnoeid en bloempotten vervangen.

Schaaf- en snijwondjes

Je tuin opnieuw tiptop krijgen, vraagt heel wat fysiek werk. Kleine ongelukjes zijn makkelijk gebeurd. Snoeiwerk tussen takken met scherp gereedschap en werken op je knieën kan snel huidirritaties, schaaf- en snijwonden veroorzaken. Een goede verzorging is nodig om infecties te voorkomen en de kans op littekens te verkleinen. Oppervlakkige schaaf- en snijwonden kan je thuis behandelen, zelfs als ze heel erg bloeden. Bij het schaven of doorsnijden van de huid kan je verschillende structuren beschadigen zoals de bloedvaten of de zenuwuiteinden.

Verzorging

Belangrijk is dat je de wond eerst goed reinigt onder stromend water of met een specifiek reinigingsproduct zoals Flamirins®. Zo verwijder je vuil uit de wond. Nadat je de wond zachtjes droogdept, breng je Flamigel® direct op de wond aan. Die houdt de wond vochtig en versnelt de genezing. Bovendien voorkomt Flamigel® korstvorming, waardoor de kans op littekens verkleint. Dek de wond indien nodig af met een steriel niet-inklevend verband en vervang dit dagelijks.

Voorkomen is beter dan…

Juist, genezen! De eerste lentezon op je huid is een heerlijk gevoel. Toch zijn lange mouwen en broekspijpen een veilige keuze om wondjes te vermijden. Tuinhandschoenen verkleinen de kans op irritaties aan je handen en een kniematje voorkomt schaafwonden tijdens het planten of verpotten. We wensen je alvast veel plezier in een prachtige tuin!