Zin in een theetje?

De winter is bij uitstek een periode waarin we het graag knus maken en gezelligheid opzoeken binnenshuis. En daar hoort natuurlijk een lekker warm drankje bij. Thee, chocolademelk, koffie of warme wijn: er is voor elke gelegenheid wel iets lekkers om je aan te verwarmen.

Een gezonde gewoonte …

Warme dranken zijn ideaal om je lichaam te hydrateren en essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. (Wat zijn sporenelementen?)

Let wel goed op de temperatuur van je drank. Die is namelijk belangrijk om alle gezonde eigenschappen van de werkzame stoffen (theïne, cafeïne, vitamine C, antioxidanten …) naar voren te brengen en je lichaamstemperatuur op 37 °C te houden als het buiten koud is. Tussen 85 en 90 °C is ideaal. Water dat nog net niet kookt dus.

… maar niet zonder risico’s

Een verkwikkende warme drank klaarmaken is niet helemaal zonder risico’s. Op welke manier je het water ook verwarmt (waterketel, microgolfoven, pan …), je moet altijd goed uitkijken om jezelf niet te verbranden.

Kies de juiste kopjes (kom, mok, mug) die bestand zijn tegen de warmtebron (zeker in de microgolfoven!). Pak ze vast met ovenwanten of een pannenlap om te voorkomen dat je je handen of vingers brandt.

Wat als je je toch verbrandt?

  • Houd de huid onmiddellijk onder stromend water met een temperatuur van ongeveer 15 °C gedurende enkele minuten (in het ideale geval vijftien minuten). Zo vermijd je dat de brandwond zich uitbreidt naar de diepere huidweefsels.
  • Dep de huid voorzichtig droog.
  • Breng een kalmerende en herstellende gel aan, zoals Flamigel[r], die de pijn verzacht en de huid verzorgt (twee tot zes x/ dag zonder de huid af te dekken).