Zonnebrand: weg met al die misvattingen!

Er doen heel wat misvattingen de ronde over zonnebrand. Tijd om daar paal en perk aan te stellen, en zonnebrand op de juiste manier te voorkomen én te behandelen.

Een zonnebrand kan je voorkomen, en nee, je moet niet eerst verbranden om bruin te worden!

Zonnebrand voorkomen, een absolute prioriteit

De meest efficiënte manier om zonnebrand te voorkomen, is je huid voldoende te beschermen met geschikte producten, vóór je je blootstelt aan zonnestralen.

Nog té veel mensen denken dat je eerst moet verbranden voor je mooi bruin wordt. Dat klopt echter helemaal niet. Zonnebrand is eigenlijk gewoon een verbrande huid, en het kan je huid echt diepgaand beschadigen. Hoe vaker je in je jeugd een zonnebrand oploopt, hoe meer risico je hebt om op latere leeftijd melanomen (een type huidkanker) te ontwikkelen.

Het is zeer belangrijk dat je regelmatig (minstens om de 2 uur) zonnecrème aanbrengt die past bij jouw huidtype en omgeving (zee, strand, bergen, tuin enz.). Kinderen laat je liever UV-werende kleding dragen met een zonnebril en pet. Let op bij die eerste verleidelijke zonnestralen en blijf in de zomer tijdens de warmste uren van de dag uit de zon.

Behandeling van zonnebrand

Een verbrande huid vereist een specifieke verzorging. Enkel eerstegraads brandwonden kunnen behandeld worden zonder medisch advies.

Hoe?

  1. Zorg ervoor dat de huid niet meer wordt blootgesteld aan de zon (gedurende enkele dagen).
  2. Koel de huid af onder stromend lauw water (15 minuten).
  3. Breng (tot 6x per dag) een dikke laag Flamigel[r] aan tot de roodheid en de pijn verdwenen zijn en de huid niet meer vervelt.

Laat de gel intrekken en bedek de huid niet.

En alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen brandwonden, zoals een dikke laag vetstof, sneetjes rauwe tomaten, honing, natuuryoghurt of opgeklopte eiwitten? Vergeet die maar gewoon!